Het cijferseizoen voor beursgenoteerde bedrijven komt deze week in wat rustiger vaarwater. Dinsdag kwam in Nederland speciaalchemiebedrijf DSM en diervoerleverancier ForFarmers met de resultaten naar buiten.

DSM wist de omzet in het derde kwartaal te laten groeien, mede door prijsverhogingen. Maar de winstmarge staat onder druk door hogere kosten. ForFarmers boekte een lagere omzet, mede door tegenvallers met dierziekten.

Het aandeel DSM noteerde dinsdag op de beurs kort na de opening bijna 3 procent lager. ForFarmers leverde op de beurs bijna 9 procent in.

DSM: hogere prijzen stuwen omzet, maar winstmarge daalt

Speciaalchemiebedrijf DSM heeft in het derde kwartaal de omzet opgevoerd. Niet alleen verhoogde het bedrijf dat zich richt op onder meer voedingsingrediënten en -supplementen de prijzen, maar ook wisselkoerseffecten waren gunstig door de goedkoper geworden euro. Wel daalde de winstmarge en DSM is dan ook minder optimistisch geworden over de bedrijfswinst die over het hele jaar de boeken in zal gaan.

Voor heel 2022 verwacht DSM nu een aangepaste operationele winst (ebitda) die een "lage eencijferige groei" zal laten zien.

Die lagere winstverwachting wordt volgens volgens DSM veroorzaakt door gestegen prijzen voor grondstoffen. Die zijn eerst in de kosten te merken voordat DSM met een vertraging de eigen prijzen vervolgens kan verhogen. Dat betekent dat er enige tijd ingeteerd wordt op de winstmarge.

De hoeveelheid producten die DSM verkocht ging met 2 procent omhoog, bij de afdeling die zich richt op voeding en gezondheid voor dieren bleef het stabiel. De totale omzet ging met 20 procent omhoog tot 2,2 miljard euro. Het grootste deel van die extra omzet werd veroorzaakt door hogere prijzen en de verkoop van duurdere producten, en dus wisselkoerseffecten.

DSM laat weten op eigen kracht een omzetgroei van 9 procent te hebben behaald. De aangepaste bedrijfswinst ging met 3 procent omhoog tot 356 miljoen euro.

"De marktvraag bleef sterk in alle drie onze werkterreinen ondanks een uitdagende macro-economische omgeving", zeggen topbestuurders Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze in een toelichting. De twee blijven vol vertrouwen voor de doelen voor de lange termijn.

DSM verkocht de afgelopen tijd de onderdelen die sterke vezels maken en die materialen maken voor onder meer de autobranche. Dat deed het bedrijf ter voorbereiding op de fusie met het Zwitserse Firmenich. Er wordt goede voortgang gemaakt met de stappen richting die fusie, stellen Matchett en De Vreeze.

ForFarmers: lagere omzet mede door dierziekten

Veevoerbedrijf ForFarmers heeft de inkomsten in het derde kwartaal flink zien dalen, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Daarbij kon het concern de hogere energie- en vrachttransportkosten door de lage waterstanden in de rivieren niet voldoende doorberekenen.

"Vooral varkens- en leghennenhouders hadden te maken met de (financiële) gevolgen van dierziekten, wat we merkten door dalende volumes in deze sectoren", meldt ForFarmers in een handelsupdate. Door de uitbraak van de vogelgriep moesten er de afgelopen tijd veel kippen worden geruimd. Daarnaast werd er eerder dit jaar in het westen van Duitsland Afrikaanse varkenspest vastgesteld, waardoor de verkoop ook onder druk kwam te staan.

De totale verkoopvolumes gingen in het derde kwartaal met 7,2 procent achteruit. De operationele winst was volgens het bedrijf "een paar miljoen" lager dan een jaar eerder. Procentueel ging de onderliggende winst met ruim 17 procent omlaag ten opzichte van een jaar eerder. De winst staat vooral onder druk doordat de energiekosten nagenoeg zijn verdubbeld.

ForFarmers wijst op de nijpende situatie in de varkenssector, waar veehouders ondanks de hoge varkensprijzen nog steeds niet rendabel konden produceren. "Vooral in Duitsland deed de financiële situatie in combinatie met een onduidelijk of ongunstig toekomstperspectief varkenshouders besluiten te stoppen met hun bedrijf", stelt het bedrijf vast.

In het Verenigd Koninkrijk is de varkensstapel eveneens gekrompen, als gevolg van de slechte winstgevendheid voor varkenshouders en de grote achterstanden in de slachthuizen door de tekorten aan personeel. Ook in Nederland waren er minder varkens dan een jaar eerder. Dat is het gevolg van de milieumaatregelen om de varkensstapel te verkleinen.

In Polen gaat het wel goed met de varkenssector, hoewel deze nog relatief klein is. "De afzet van ForFarmers in Polen groeide gestaag door, mede als gevolg van de introductie van varkensvoerconcepten die al in andere thuismarkten hun succes hebben bewezen." Ook de vraag naar pluimveeproducten uit Polen nam toe. Dat is het gevolg van het wegvallen van de export uit Oekraïne.

ForFarmers geeft geen verwachting voor het resultaat voor heel 2022, "gezien de onzekerheden rondom macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen".

LEES OOK: Lidl stopt met aanvoer groente en fruit per vliegtuig – druk op supermarkten om prijzen meer dan 10% te verhogen